erp rendszerek teljeskörű bevezetése

Vállalatunk korszerűsítésének jelentősége

A technológia, a berendezések, gépek, rendszerek, folyamatosan és rendkívül gyorsan fejlődnek, ezért ahhoz hogy vállalkozásunk ütőképes maradjon nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlessze magát. Cégünk bármilyen tevékenységet is végezzen érdemes mindig lépést tartania az adott iparág fejlődésével, különben nagyon gyorsan hátrányba kerülhet a versenytársakkal szemben. Az egyik legfontosabb hogy beszerezzünk egy korszerű vállalatirányítási rendszert.

Megfelelő vállalatirányítási rendszer beszerzése

A megfelelő vállalatirányítási rendszer kialakítása rendkívüli jelentőséggel bír cégünk számára. Sajnos még mindig sokan nem tulajdonítanak ennek megfelelő jelentőséget, pedig nagyban megkönnyítenék vele a vállalaton belüli életet. Egy megfelelő rendszer hiányában sokkal több lesz a cégen belüli hiba.  A pontatlan adatok ellehetetlenítik a precíz munkavégzést, márpedig ha nincs meg a megfelelő vállalatirányítási rendszer akkor pontatlanok lesznek az adatok. Az erp rendszerek teljeskörű bevezetése például megoldás lehet.

Íme egy példa egy rosszul működő vállalatirányítási rendszerről, melynek súlyos következményei voltak:

A vállalat fő profilja nagyméretű hótolók gyártása és ennek külföldre való exportálása volt. A vállalat feladata a hótolók teljes körű kivitelezése. Tehát a munkafolyamat a beérkező alapanyagok méretre vágásától, a hegesztésen, festésen és a teljes elektronikai rendszer kialakításán keresztül a kiszállításig tartott. Az alapanyagok készletnyilvántartása egy olyan rendszerben volt vezetve mely rendkívül rosszul működött. A hótoló aljához szükséges laposvas mennyiségének pontatlanságából következett a probléma. A szerkezethez egy 6 méteres laposvasból készített 4 méter hosszú alkatrészre volt szükség. Tehát a 6 méteres anyagból a 4 méter levágása után mindig maradt 2 méter, ezt a két métert a rendszer mindig levonta a készletből, viszont össze is adogatta őket. Készlet szerint tehát végeredményben több száz méter laposvas létezett viszont azok mindegyike csupán 2 méteres volt, 2 méteresből pedig 4 métert természetesen nem lehet levágni. Így történt tehát hogy a beszerző nem rendelt be több laposvasat hiszen úgy gondolta bőven elég van még készleten. Alapanyag hiányában a termelés megállt és több millió forint bevétel kiesés történt.