martinis pohár

Martini, a legelegánsabb koktél

Ha le szeretnéd nyűgözni vendégeid valamilyen speciális esemény alkalmával, vagy egyszerűen csak jól szeretnétek szórakozni és élvezni a már-már klasszikus, elegáns hangulatot, akkor mindenképp kínálj nekik martinit! És persze ne maradjon le a kötelező martinis pohár sem, mindenképp szerezz be egyet előtte!

 

Mi is az Martini koktél?

Nincs olyan aki ne ismerné a Martini  nevét. Talán minden idők egyik legismertebb és legklasszikusabb italáról beszélhetünk. James Bond is szívesen fogyasztotta a filmekben az elegáns italt. De miből is készül pontosan?

A történelem során (igen, ennek az italnak történelme van!) több irányba fejlődött földrajzi helytől függően. Egyes országok máshogy és máshogy készítették az italt. Az eredeti koncepció szerint gin és vermut keverékéből áll, de ahogy ezt már említettem az arányok változhatnak országtól függően. A vermut tulajdonképpen fűszerekkel ízesített borként definiálható. Kezdetlegesen édes vermutból készítették, de az 1900-as években megjelen a száraz változata is.

Az 1920-as és 1930-as években Amerika leghíresebb és leginkább fogyasztott itala lett a bárokban, szinte státusz szimbólumként is funkcionált. A népszerűségének növekedésével egyidejűleg egyre több változata jelenet meg, ami a gin és vermut arányának változásában nyilvánult meg. Az 50-es években terjedt el a Vodka Martini Amerikában, ami a gint helyettesítette az italban.

Két féle elkészítési mód terjedt el, ami a James Bond filmekben is elhangzik. A tiszta koktélt szeretnénk kapni, akkor keverve szükséges elkészíteni, viszont ha gyorsan szeretnénk lehűteni akkor shakerben rázva lesz az igazi, viszont el alapos szűrést igényel majd, hogy ne legyen zavaros az ital.

 

Az ital, amit a pohara határoz meg

Nagyon sok koktélra rámondják, hogy Martini csak azért mert a tipikus Y alakú martinis pohárban szolgálják fel. Ma már legtöbb helyen nem az eredeti recept alapján készítik az ikonikus italt. Gyakran friss gyümölcsöt használnak az eredeti vermut helyett.

 

Egy biztos, hogy ezzel az egyszerű és elegáns itallal lenyűgözhetsz bárkit!