kutya etetése

A kutya etetése: mivel és hányszor?

A kutya etetése sokszor fejtörést okozhat a gazdiknak: az első kutyások nem mindig tudják, hoy naponta hányszor, mikor és mivel kellene etetniük kedvencüket. A kutyák ugyan imádják a hasukat, ezért szinte bármit és bármikor szívesen megesznek, de az egészségük szempontjából ez nem épp optimális. Cikkünkben ebben adunk segítséget két rövid, de annál tartalmasabb bekezdésben.

A kutya etetése: mit egyen az eb?

Talán az első és legfontosabb kérdés, hogy mit adjunk enni a kutyának. Erről igencsak megoszlanak a vélemények még napjainkban is. Valakik a házi kosztra és a csontra esküsznek, mások pedig kizárólag a nyers etetésre. Mi a magas hústartalmú, teljes értkű kutyatápokat javasoljuk a gazdiknak. Főleg kezdő kutyásoknak, akik például könnyen melléfoghatnak a nyersetetéssel, ha nem ismerik a módszert.

Egy prémium minőségű kutyatápban minden benne van, amire az állatnak szüksége van: rengeteg hús, azaz állati eredetű fehérje, amelyből a kutyák energiát nyernek a mindennapokhoz. Vitaminok, például szárított zöldségek és gyümölcsök formájában. De természetesen emellett kerülnek bele szénhidrátok, nyomelemek, ásványi anyagok, hogy a te kutyád is jókedvű és játékos legyen. A száraz eledeleket ki lehet egészíteni egy kevés nedves finomsággal is, hogy változatosabb legyen.

A kutya etetése: mikor egyen a kutya?

A kutyákat nem mindegy, hogy mikor etetjük. Nem szabad például közvetlenül mozgás előtt enni adni nekik, hiszen a kiadós futkorászástól, ugrálástól és birkózástól könnyen gyomorcsavarodást kaphatnak, ha teli hassal megyünk velük sétálni. A legjobb, ha naponta egyszer, az esti utolsó séta után adunk enni kedvencünknek. Ez főleg a kistestű kutyáknál ideális beosztás.

Nagytestű ebek hajlamosabbak a gyomorcsavarodásra, ezért nekik érdemes a napi adagjukat kimérni, és kétszeri alkalommal odaadni. A reggeli és az esti utolsó téa után, fele-fele arányban. Így például elkerülhető a savasodás is, valamint ezzel lehtőség adódik a reggeli és az esti közös időtöltés utáni jutalmazásra is.