búza vetési ideje ősszel

A búzavetés alapjai kezdő mezőgazdászok számára

A búza vetésénél számos feltételt kell teljesítenünk annak érdekében, hogy az bő termést hozzon. Nem elég csupán “érzésre” odapakolni a vetőmagokat, mivel a vetésmódot meghatározzák a talaj tulajdonságai és az időjárási körülmények is. Emellett fontos tényező még a vetésmélység megfelelő megválasztása is. Ahhoz, hogy a búza átvészelje a telet, az kell, hogy a növény megerősödjön, ezt pedig helyes búzavetéssel  érhetjük el elsősorban. Ha ezeket a javaslatokat betartjuk, megadtuk magunknak az esélyt egy bő aratásra.

 

Vetőmagelőkészítés és vetésidő

Az egyik legfontosabb eleme a sikeres búzatermesztésnek természetesen a korszerű, remek minőségű vetőmag. Figyeljünk arra, hogy csak jó csíraképességű és fajtaazonos vetőmagot használjunk, nemcsak az eredmény, hanem a minőségi követelmények miatt is. A vetőmagelőkészítés lényegesebb munkálatai közé tartozik a tisztítás, a az osztályozás és a csávázás.

A búza vetési ideje október első felében a legideálisabb, valamint az 5-20-a közötti időszak. Magyarország északi részében a hónap első, míg a déli felében inkább a középső részében vessük el a búzát. A megfelelő vetésidő megválasztás jelentősége az, hogy a növények fejlődésére hatással van, és ezáltal annak áttelelési tulajdonságaira is. Ha nem tud a búza megfelelően megerősödni, akkor nem lesz nagy az állománysűrűsége, így mondható, hogy alapvetően fontos tényezőről beszélhetünk.

 

A megfelelő vetésmélység

A vetésmélység helyes megállapítása egy másik fontos faktor a búzavetésnél. Ez ugyanis biztosítja az egyenletes, dinamikus kelést, valamint hatékony eszköz a növény téli kifagyása elleni védekezésnek. Kötöttebb és jobban ülepedett talajon 4-5 cm, míg a lágyabb, lazább földben 5-7 cm-es vetésmélység az ideális. Hüvelykujj szabály, hogy amikor az ősz meleg és száraz, akkor kicsit mélyebbre, ellenkező esetben – amikor is nedves, hűvös a hónap – sekélyebbre vessük. Ennek köszönhetően a kívánt 4 cm körüli mélységben fog kialakulni majd a bokrosodási csomó.

 

Ha ezeket az ajánlásokat betartjuk, megadtuk az esélyt magunknak, hogy a tél leköszöntével bőséges termést arathassunk.