ászf minta

ÁSZF, avagy az Általános Szerződési Feltételek webshopoknak

A webáruházak jó pár évtizede elterjedtek az online világban, viszont rájuk is vonatkoznak a jogi szabályok és feltételek, hiszen kereskedelemről és fogyasztókról beszélünk, ez pedig szerződésekkel jár. Akik felkészületlenül vágnak bele egy webshop üzemeltetésébe, azok igencsak pórul járhatnak, ha nem felelnek meg a jogi követelményeknek. 2019 óta a hatóság ilyen esetekben nagyon magas bírságokat szokott kiszabni. Az egyik leggyakoribb eset az ÁSZF, vagyis az Általános Szerződési Feltételek meglétének hiánya vagy részleges hiányossága.

 

Honnan szerezhetsz ÁSZF dokumentumot?

Egyszerűbb, gyorsabb megoldás

Két féle mód van arra, hogy megfelelő ÁSZF-et készíts a webshopodnak. A könnyebbik út, amikor egy ÁSZF minta alapján az egyedi termékeidre és szolgáltatásaidra szabva készíted el. Más webshopok Általános Szerződési Feltételeit átnézve kiegészíthetjük az adatokat a sajátjainkkal, viszont érdemes a végén egy szakemberrel átnézetni az egészet, mert természetesen nem másolható át minden.

Ebben az esetben nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a jogszabályok folyamatosan frissülnek, így ha egyszer elkészült az ÁSZF-ed, az nem azt jelenti, hogy örökre ott porosodhat a webshopod egyik menüpontja alatt. Ha magadnak készíted el, azzal vállalnod kell a felelőséget arra is, hogy folyamatosan követed a kapcsolódó hatályos jogszabályokat. Ahogy már említettem, 2019 óta a hatóságok szigorúbban ellenőrzik az ÁSZF-ek meglétét és tartalmának helyességét, szóval mindenképpen az aktuális, hatályban lévő jogszabályoknak kell megfelelned, hogy elkerüld a büntetést.

Jogi szakember bevonása

Sokkal profibb és biztosabb megoldás, ha jogi szakembert bízol meg az ÁSZF-ed elkészítésével. Erre tudom ajánlani Dr. Bodó Gergelyt, aki több éves tapasztalattal készíti el ezeket a dokumentumokat: https://www.drbodo.hu/aszf-keszites/

Ebben esetben biztos, hogy teljesen egyedi és a webshopod minden apró működési szokását lefedő általános szerződést kapsz. Arról sem feledkezzünk meg, hogy így frissen tartani is egyszerűbb lesz az ÁSZF-ed, mivel a jogászok folyamatosan monitorozzák a törvénymódosításokat, ezt pedig közvetítik az ügyfeleik felé.